Snijden2019-07-31T17:02:18+02:00

Messen van Kookstijl

Er zijn ongelofelijk veel verschillende soorten messen verkrijgbaar. Zo hebben we onder andere de kwaliteitstoppers van Wüsthof en Robert Herder. Ieder mes heeft zijn eigen specificaties en is speciaal geschikt voor dat ene snijklusje. Met de nodige oefening en het juiste materiaal kan uiteindelijk iedereen hakken en snijden als een chef-kok.

Zo’n uitgebreide collectie messen is natuurlijk hartstikke handig, maar ook met alleen een aantal basismessen kun je vooruit. En voor het geval je messen bot beginnen te worden, heeft Kookstijl ook een slijpservice.

Koksmessen

De basismessen bestaan uit koksmessen, broodmessen en groentemessen. Zo is de koksmes het populairst en onmisbaar in iedere keuken. Deze allessnijder heb je in veel verschillende formaten. Ze zijn er met een breed lemmet van 12 tot maar liefst 36 centimeter. De koksmessen met een lemmet van minstens 20 centimeter zijn favoriet bij de professionele chef-koks, voor de thuiskok is een koksmes met een lemmet van 16 tot 20 centimeter al perfect. Een koksmes is eigenlijk geschikt voor alle hak- en snijklusjes: van het fijnhakken van kruiden tot het snijden van een stuk vlees. Hoe je een koksmes gebruikt? Zet de punt van het mes op de snijplank en maak grote bewegingen met de hiel (achterkant) van het mes. Zo krijg je een mooie, soepele beweging en snijd je de ingrediënten in een mum van tijd fijn.

Broodmessen

Daarnaast heeft Kookstijl ook broodmessen. Ben je een groot liefhebber van stokbrood? Of bak je zelf graag brood? Dan is een scherp broodmes je beste vriend. Een broodmes herken je aan het lange lemmet met grove kartels. Dankzij zo’n lang lemmet is het mes ook geschikt voor grote broden en de kartels zorgen ervoor dat je met weinig kracht door harde korsten heen snijdt.

Groentemessen

En tot slot het welbekende groentemesje is er speciaal voor het schillen en snijden van fruit, groenten en aardappelen. Het mesje heeft een klein, recht lemmet, waardoor je gemakkelijk kleine dingen kunt schillen en snijden, zonder onderbrekingen. Deze messen heb je in elke prijsklasse, maar let op dat je niet voor de állergoedkoopste gaat. Bij goedkopere mesjes komt er snel vuil tussen het lemmet en het heft, daardoor gaat het mes een stuk minder lang mee.

Weet je echt niet voor welk mes je wilt gaan? Of heb je eigenlijk geen idee naar wat voor soort mes je op zoek bent? Kom dan langs in onze winkel, waar Jacqueline, Erik, Susan en Ella je graag van dienst zijn!