Zelf pasta maken, smakelijk eenvoudig!
Voor de pasta
500 gram bloem tipo 00
5 eierdooiers
Voor de winterse pesto
350 gram spaghetti of tagliatelle
Een half teentje knoflook, gepeld
Snuf grof zeezout
2 flinke handen cavolo nero in reepjes (mocht je dit niet kunnen vinden, boerenkool is een goed alternatief)
2 eetlepels geroosterde pijnboompitjes
80-90 gram Percorino of Parmezaanse kaas
Sap van een halve citroen
Extra vergine olijfolie
Zout en peper
Optioneel: uitgebakken blokjes chorizo
Maak voor de pasta in een kom of op je werkblad een kuiltje in de bloem en doe daarin de eieren. Klop deze los met een vork. Kneed de bloem samen met de eieren vervolgens tot een soepel en elastisch deeg. Je voelt gedurende het kneden dat het deeg soepeler wordt; dit kan wel 10 minuten duren. Maak er vervolgens een mooie bal deeg van en leg een uurtje in de koeling om te rusten. Pak vervolgens je pastamachine erbij en bereid je pasta naar voorkeur.
Kook de pasta volgens al dente in gezouten water.
Doe alle ingrediënten voor de pesto in een blender en mix tot een smeuïge massa. Proef of er nog wat zout bij moet. Wil je de pesto nog wat smeuïger, voeg dan nog een scheutje olie toe. Je kunt de pesto overigens ook prima met een vijzel maken.
Giet de pasta af en giet de uitgelekte pasta weer in de pan. Bewaar een beetje van het kookvocht. Meng er de pesto door en een lepel kookvocht.
Serveer de pasta pesto goed heet met wat extra geraspte Parmezaanse kaas en eventueel de uitgebakken blokjes chorizo.