Hallo herfst! Romige paddestoelensoep
Ingrediënten
25 gram gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini)
400 gram gemengde paddestoelen
50 gram boter
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, in plakjes
2 takjes tijm
850 ml groentebouillon
200 ml room
Scheutje olijfolie
4 sneden witbrood, in blokjes
2 sprietjes bieslook
Truffelolie naar smaak
Extra
Staafmixer of keukenmachine
Schenk in een kom zoveel kokend water op de gedroogde paddestoelen dat ze net onderstaan. Veeg de verse paddestoelen schoon. Smelt de helft van de boter in een steelpan. Bak hierin de ui met de knoflook en tijmtakjes 5 min zachtjes, tot de ui zacht is en begint te kleuren. Laat de paddestoelen uitlekken (bewaar het weekvocht) en schep ze met de verse, gemengde paddestoelen door de ui.
Bak de paddestoelen nog 5 min tot ze zacht zijn. Schenk de bouillon met het weekvocht in de pan. Breng aan de kook, draai het vuur dan laag en laat 20 minuten zachtjes koken. Roer de room door de bouillon en kook nog enkele minuten.
Pureer de soep met een staafmixer in de pan of in een keukenmachine. Je kunt de soep nu eventueel zeven door een fijne zeef als je de soep graag wat gladder eet. Smelt in een koekenpan de olijfolie. Bak de broodblokjes goudbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Schep de soep in kommen, knip er wat bieslook boven en druppel in elke kom wat truffelolie. Serveer de warme croutons apart erbij.