BBQtips2017-10-23T12:08:54+00:00

De 7 gouden barbecuetips van Kookstijl!

Heb je wat mensen uitgenodigd om binnenkort bij jou thuis te komen barbecueën? Het is altijd slim om deze tips van Kookstijl eens door te nemen, al ben je een gevorderde of een beginnende BBQ-er. Want een goede voorbereiding is het halve werk!

BBQ-tip 1

Barbecue je op kolen? Zorg dan dat je deze tijdig, dus zo tenminste één uur van te voren aansteekt. Leg een bergje houtskool in de barbecue met daartussen de aanmaakblokjes die je aansteekt. Volg vervolgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking van de houtskool. Wanneer de houtskool goed gloeit kan het verspreid worden over de barbecue en wanneer de houtskool grijs kleurt heeft het zijn temperatuur bereikt om te gaan beginnen met braden.

BBQ-tip 2

De volgende tip voor een houtskoolbarbecue is om het vlees dat het meeste hitte nodig heeft ook als eerste geroosterd wordt. Zo heeft een beeflapje (rund) meer hitte nodig dan bijvoorbeeld een spareribs. De ideale volgorde is als eerste rundvlees, als tweede kalfs- en lamsvlees en spiesen, als derde varkensvlees en papillotten met groentes en als laatste voorgegaarde producten als voorgegaarde gehaktballetjes aan een spiesje.

BBQ-tip 3

Té veel draaien is niet goed! Geef het vlees de tijd om bruin te worden en laat het zo lang mogelijk op een kant liggen totdat het vlees niet meer vast kleeft aan het rooster. En een extra tip: bestrijk je vlees tijdens het bakken met een heel klein beetje olijfolie zodat het mooi egaal bruin wordt en sappig blijft.

BBQ-tip 4

En hier gaat iedereen de fout in. De tafel staat tijdens het barbecueën vol met stokbrood, salades, koude schotel en smeersels, dat je gasten, maar vooral ook jijzelf, hiermee beginnen te eten en al snel vol raken. Bij barbecueën draait het immers ten eerste om het vlees. Zet daarom vooraf niet alles op tafel, zodat de aandacht naar het vlees blijft gaan.

BBQ-tip 5

Strooi vooraf nooit zout op je stuk vlees. Dit onttrekt namelijk het vocht, waardoor je vlees minder snel bruin wordt. En daarnaast de tip om niet in het vlees te snijden voordat het gaar is. Daarmee verliest het stuk namelijk zijn smaak. Ditzelfde geld als je gebruik maakt van een barbecuevork. Je zou beter kunnen kiezen voor een barbecuetang.

BBQ-tip 6

Wat ook nogal een ramp is, is zorgen voor voldoende vlees. Je wilt natuurlijk niet dat je gasten tekort komen, of dat je met schalen vlees blijft zitten. Waar je van uit kunt gaan is dat een gemiddeld volwassen persoon 400 gram vlees eet tijdens een barbecue. Het is dan dus ook van belang wat voor groep eters je krijgt. Als er alleen maar mannen komen eten kun je rekening houden met 500 gram vlees per persoon.

BBQ-tip 7

En ten slotte de laatste tip, mocht het ooit gebeuren dat de hele boel in de fik vliegt (maar dat hopen we natuurlijk niet), zorg dan dat je een emmer zand of bluspoeder paraat hebt staan. Brand kan ontstaan doordat de sappen van het vlees op de kolen vallen. Als je dit met water blust kan het zich in alle richtingen verspreiden.

We wensen jullie veel plezier met barbecueën, en mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust of kom even langs in de winkel.